Unseen Passage for Class 7 CBSE With AnswersLooking for an easy way to Learning of new elementary english grammar and composition for class 7 answers, Solutions. You have to learn basic English Grammar topics like Tenses Verbs, Nouns, etc… In this article, we will review the best English Grammer Topics and compare them against each other.

Unseen Passage for Class 7 CBSE With Answers Pdf

What is Reading Comprehension?
Reading comprehension is the ability to understand what you are reading. The Answer:s that you provide to the questions asked to show how well you have understood the given passage.

Unseen Passage

Unseen Passage Pdf – 1

Dolly, the donkey, had a kind master. The master taught Dolly to help him carry heavy things. However, Dolly was too playful, to listen to her master. Instead of doing her work, the young donkey would go for a walk in the jungle.

One day, Dolly wandered into the jungle. She met some squirrels and asked them to play with her. “Sorry, we have to look after our brothers and sisters,” they said. Dolly walked on and saw a tiger. She quickly hid in a cave. When the tiger left, Dolly came out of the cave.

It was getting late and the sky was dark. “Help!” Dolly screamed suddenly. A snake was trying to bite her. She ran home to her master as fast as her legs could carry her. Her master was waiting for her at the door.

Question 1.
Dolly’s master taught her to ___________.
(a) be playful
(b) walk in the jungle
(c) carry heavy things
Answer:
(b) walk in the jungle

Question 2.
Why didn’t the squirrels want to play with Dolly? They had to ___________.
(a) look for the tiger
(b) play with the snake
(c) look after their brothers and sisters
Answer:
(c) look after their brothers and sisters

Question 3.
What did Dolly do when she saw the tiger? She ___________.
(a) hid in cave
(b) screamed for help
(c) ran as fast as she could
Answer:
(a) hid in cave

Question 4.
Why did Dolly run home?
(a) The tiger was chasing her.
(b) The snake was trying to bite her.
(c) The master was waiting for her..
Answer:
(b) The snake was trying to bite her.

Question 5.
Which sentence is true?
(a) After the tiger left, Dolly met a snake.
(b) Dolly killed a snake and went home.
(c) The squirrels helped Dolly to carry heavy things.
Answer:
(a) After the tiger left, Dolly met a snake.

Unseen Passage Pdf – 2

Mirrors have been used since ages. It is said that Archimedes used huge mirrors to focus the heat of the sun’s rays on the enemy ships to burn them.

The same principle is used in solar cookers where mirrors are used to reflect and focus the sun’s rays on to cooking containers. Astronomers use huge concave mirrors to focus starlight.

The mirrors used in telescopes are polished by giving a thin coat of silver or aluminum to the glass. With the telescopes, astronomers can see the heavenly bodies but even without the telescopes one can see the moon.

A full moon shining overhead is a beautiful sight, but it is also a puzzle because if the sun and the moon both give the same sunlight, then why is the moonlight more pleasant?

The reason is that the moon reflects very little sunlight, in fact, only seven percent of the light is receives.

The earth reflects about half of the radiation that it receives from the sun. Imagine how bright the earth will look from the moon?

One can even read a book on the moon in the earth light. However, you do not have to travel all the way to the moon to realise how strong the earthlight is.

Observe the crescent moon soon after the new moon. The bright crescent is illuminated by the sun.

The rest of the moon is illuminated by earthlight in other words, the light reflected by the earth is falling on the moon which is being reflected back to us and is strong enough to show the moon faintly as the crescent increases in size.

Fresh snow is the best reflector of sunlight in nature, the bright light reflected by it can dazzle and harm the eyes of mountaineers, therefore, they use dark glasses.

Choose the correct option.
a. Archimedes used mirrors to focus the heat of the sun’s rays:
(i) to bake some pots
(ii) to create a warm environment
(iii) to burn enemy ships
(iv) to boil water

b. Mirrors used in telescopes are polished by giving the glass a thin coat of:
(i) gold
(ii) silver and gold
(iii) silver or aluminium
(iv) tin and white paint

c. The principle of focusing the sun’s rays is used in:
(i) solar cookers
(ii) radio
(iii) public address system
(iv) computers

d. The bright light reflected by fresh snow can:
(i) harm your body
(ii) dazzle and harm your eyes
(iii) harm and dazzle your heart
(iv) dazzle and harm your liver

e. How much of the radiation received from the sun does the earth reflect?
(i) about half
(ii) about one – fourth
(iii) all of it
(iv) about three – fourth

Unseen Passage Pdf – 3

A powerful earthquake, registering 7.2 on the Richter scale, hit the western part of Japan on 7th January, 1995 at 0546 hours (Japan time). Its epicenter was about twenty kilometers beneath Awaji Island, some thirty kilometers from Kobe. It was Japan’s worst earthquake since a very powerful one struck eastern Japan in 1923. The 1995 earthquake had inflicted the greatest loss of life and damage to buildings, roads, bridges and railways in Kobe and the coastal cities nearest to Awaji Island. Osaka, Japan’s second-largest city, also suffered significant damage, bringing the death toll to just over five hundred.

Japan is an earthquake-prone country but the area around Kobe had not been known to be a danger zone. It is therefore surprising that an earthquake of this magnitude should hit the area. There are quite a number of seismographs and sensors that detect earth tremors throughout Japan. These instruments are supposed to help earthquake researchers pre dict earthquakes. On an early warning, people could be evacuated to safer places.

It was disappointing that in the case of the Kobe earthquake, no early warning had been given. Unexpectedly, many of the newer roads and buildings were badly damaged. These roads and buildings had been engineered and constructed to withstand earthquakes. Fortunately, the Kobe nuclear power plant managed to escape damage. If radioactivity had leaked as a result of the damage to the plant, it would have triggered off severe and long-lasting damage on health and the environment.

The Kobe earthquake inflicted such massive damage that reconstruction would be long and arduous. The early–warning system too has been receiving the extra attention it needs, especially so because a big one is expected to strike the Tokyo region in the next twenty to thirty years, according to earthquake researchers.

Question 1.
When the Kobe earthquake struck, most of the people in the region were probably –
(a) Still in bed
(b) Going to work
(c) Returning from work
(d) Having their lunch breaks
Answer:
(a) Still in bed

Question 2.
The Kobe earthquake caused much damage and loss of life because it
(a) Had struck coastal areas
(b) Had struck suburban areas
(c) Had hit Japan’s second largest city
(d) Was Japan’s worst earthquake since 1923
Answer:
(a) Had struck coastal areas

Question 3.
Which one of the following statements is true?
(a) Osaka was the hardest-hit city.
(b) The Kobe earthquake was expected.
(c) Radioactivity leaked from the Kobe nuclear plant.
(d) The Japanese were not prepared for the Kobe earthquake
Answer:
(d) The Japanese were not prepared for the Kobe earthquake

Question 4.
The newer Kobe roads and buildings were not expected to suffer much damage because they were
(a) In coastal areas
(b) Modern structures
(c) Supposed to be earthquake-proof
(d) Far away from the earthquake’s epicenter
Answer:
(c) Supposed to be earthquake-proof

Question 5.
The earthquake researchers in Japan have since been working to improve the early–warning system because
(a) Sensors were effective in detecting tremors
(b) There is a fear of leakage at the Kobe nuclear plant
(c) The neighbouring countries have been pressuring them to do so.
(d) A major earthquake is expected to strike in the next two or three decades.
Answer:
(d) A major earthquake is expected to strike in the next two or three decades.

Unseen Passage Pdf – 4

Read the following passage carefully.

Nepal, a small, mountainous country tucked between India and China, may seem completely foreign to many Americans. Cows walk down busy streets unharmed, 24 different languages are spoken, and people eat two meals of rice and lentils every day. Nepali holidays, many of which are related to the Hindu religion, can seem especially bizarre to AmericAnswer: unfamiliar with the culture. However, if we look beyond how others celebrate to consider the things they are celebrating, we find surprising similarities to our own culture.

The biggest holiday in Nepal is Dashain, a ten – day festival for the Hindu goddess Durga that takes place in September or October. According to Hindu beliefs, Durga defeated the evil demons of the world. To thank the goddess, people visit temples in her honour and sacrifice goats or sheep as offerings. Throughout the year, most Nepalis do not eat much meat because it is expensive, but Dashain is a time to enjoy meat every day. Children fly colourful, homemade kites during Dashain. People also construct enormous bamboo swings on street corners and in parks. Every evening people gather at these swings and take turns swinging. Nepalis say that by swinging, people can relieve the earth of their weight, if only for a few minutes out of the year. Dashain is a time for people to eat good food, relax, and enjoy themselves!

Aside from eating and enjoying themselves, during Dashain people also receive blessings from their elders. Schools and offices shut down so people can travel to be with their families. Reuniting with family reminds people of the importance of kindness, respect, and forgiveness. People also clean and decorate their homes for Dashain. And, like many holidays in the United States, it is a time for shopping. Children and adults alike get new clothes for the occasion.

People express appreciation for all that they have, while looking forward to good fortune and peace in the year to come. During American holidays, people may not sacrifice goats or soar on bamboo swings, but we do often travel to be with family members and take time off work or school to relax. No matter how we celebrate, many people around the world spend their holidays honouring family, reflecting on their blessings, and hoping for good fortune in the future.

Based on your reading and understanding of the passage given above, choose the right answer from the options.

1. According to the passage, Hindus believe that the goddess Durga
a. sacrifices goats and sheep
b. defeated the evil demons of the world
c. visits temples
d. enjoys meat every day

2. Which of the following sentences from the passage best indicate why the author thinks Nepal would seem very foreign to many Americans?
a. “Cows walk down busy streets unharmed, 24 different languages are spoken, and people eat two meals of rice and lentils every day.”
b. “Every evening people gather at these swings and take turns swinging.”
c. “People also clean and decorate their homes for Dashain.”
d. “During American holidays, people may not sacrifice goats or soar on bamboo swings, but we do often travel to be with family members and take time off work or school to relax.”

3. As used in paragraph 1, bizarre most nearly means.
a. unbelievable
b. unknown
c. awkward
d. strange

4. The colourful kites and bamboo swings are both used as Examples: of
a. ways people relax and enjoy themselves during Dashain
b. things people honour and reflect on during Dashain
c. offerings to the goddess Durga
d. ways people reunite with family during Dashain

5. The author suggests that although people in different cultures celebrate holidays differently, one similarity is that many people
a. ask for blessings from their elders during holidays
b. agree that holidays reveal a lot about a culture
c. believe that holidays must be celebrated
d. think of holidays as a time to spend with their families

Unseen Passage Pdf – 5

Mr. Duquette is an elderly French–Canadian man who likes to be prepared at all times. For the past two years, he has been walking around the world, pulling a coffin behind him. The aluminum coffin is slightly bigger than a typical Chinese coffin. It is fitted with three wheels and rolls easily. Mr. Duquette ties it to his body and travels everywhere with it. He calls it the ‘Festive Coffin’ and it is practically his home.

There is a heater, a small refrigerator and even a small kitchen in the coffin! The Festive Coffin’ doubles up as his bed at night. Most people think that he is mad but he is only doing it because he loves travelling. “I expect this to be my last trip because I am so old now. I’m taking my coffin along in case I die,” he explains.

Mr. Duquette parks the ‘Festive Coffin’in cemeteries at night because he likes the peace and quiet there. Once, in America, some robbers came to rob the graves. They saw the strange coffin and wanted to take a closer look at it. Just then, Mr. Duquette opened the lid and got up. He must have scared the robbers out of their wits!

Question 1.
What has Mr. Duquette been doing the last few years? He has been ________.
(a) designing coffins
(b) living in America
(c) turning coffins into homes
(d) travelling around the world
Answer:
(d) travelling around the world

Question 2.
Which of the following is true of his coffin?
(a) The inside of it is empty.
(b) It has to be pulled around.
(c) It can move around by itself.
(d) It is smaller than a Chinese coffin.
Answer:
(b) It has to be pulled around.

Question 3.
In what way can we say that Mr. Duquette’s coffin is useful?
(a) Hr can use it to attract attention from passers–by.
(b) It contains the basic necessities and serves as a bed.
(c) It transports Mr. Duquette to the places he wants to visit.
(d) He can entertain children by letting them play in the coffin.
Answer:
(b) It contains the basic necessities and serves as a bed.

Question 4.
The robbers in the cemetery most probably thought that Mr. Duquette was ________.
(a) going to beat them
(b) going to chase them
(c) rising from the dead
(d) rising from the earth
Answer:
(c) rising from the dead

Question 5.
Mr. Duquette’s behavior can be described as ________.
(a) evil
(b) heroic
(c) different
(d) mundane
Answer:
(c) different

Leave a Reply